Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът, заетостта и социалното сближаване – приоритети на гръцкото председателство на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът, заетостта и насърчаването на социалното сближаване ще бъдат приоритетите на 6-месечното гръцко председателство на ЕС, започнало на 1 януари.

Водещите приоритети на гръцкото председателство са:

• справяне с младежката безработица, която е сериозен проблем;

• увеличаване на достъпа на малки и средни предприятия до кредити.

Останалите цели включват подобряване на икономическото управление в еврозоната и приключване на преговорите за следващата фаза на банковия съюз. Тук основната цел е предотвратяване на повторение на неотдавнашната финансова криза.

Гърция също така иска засилване на действията на ЕС срещу незаконната миграция и промени в стратегията на Съюза в областта на морското дело и законодателството относно защитата на данните. Друг въпрос в програмата е постигането на споразумение за използването на биогорива от първо поколение и шистов газ.

Предвидено е по време на гръцкото председателство да се състои важна среща на върха с африкански държави, като ЕС се надява да бъде постигнат напредък за сключване на ново риболовно споразумение с Мароко.

Как обаче гледат у нас на гръцкото председателство на ЕС? Чуйте анкетата на Лъчезар Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.