Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Захари Миленков: Да не забравяме как радиото ни стигна световното ниво

2
Захари Миленков пред експонати в Музея на радиото
Снимка: Личен архив

Както вече съобщихме, БНР отбелязва Световния ден на радиото - 13 февруари, с арт-инсталация, разположена пред НДК.

В рубриката „Бранш“ в ден като този сме поканили уредника на първия Музей на радиото – Захари Миленков. Той е работил повече от 30 години в звукозаписните екипи и в Златния фонд на БНР, а сега съхранява и се грижи не само за експонатите в музея, който се намира в сградата на Журналистическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, но продължава да събира (и да разказва) ценна информация за историята и развитието на българското радиоразпространение.

В студиото на Радио София г-н Миленков разказа как е започнал да събира експонати още преди около 40 години.

В разговора става дума: как и откъде се обогатява сбирката на музея; какви уникални експонати могат да се видят, чуят и пипнат; защо тези дни в него не могат да влязат посетители… Също така - къде са проведени първите радио курсове по чужди езици и кой и как може да запише песен с оркестъра на Лили Иванова или Борис Годжунов…

Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възродителният процес - труден прочит на близкото минало

Той е роден през 1945 г., и е свидетел на Възродителния процес . Пред Радио София той разказа, че е имало случаи на изпратени в затвора хора, които са изповядвали своята религия. "Аз съм по професия учител и в училище поставяха въпроса ако не си сменя името, не мога да бъда преподавател", сподели очевидецът, пожелал името му да не се..

публикувано на 18.01.22 в 14:07
Авторът с дебютния си роман

Няма безизходица - твърди авторът на романа „Белези“ Венцислав Божинов

След сборниците с разкази „Пеперуди в рогата“ и „С аромат на тютюн“ Венцислав Божинов написа и издаде третата си книга „Белези“ – този път роман. „Хората често решават, че всичко е загубено, но това са крайни състояния. Съвременният живот всъщност е лабиринт в много изходи, с много възможности“, отбеляза пред Радио София авторът...

публикувано на 18.01.22 в 13:50

С „НЕОнавтика“ Театърът на сетивата ни връща към детското любопитство

Новият спектакъл „НЕОнавтика“, създаден от Театър на сетивата София , ще бъде представен премиерно на 29 и 30 януари 2022 г. в сградата на Химическия факултет на Софийския университет. НЕОнавтите са интердисциплинарни изследователи , изучаващи измерението на НЕОпределеното и НЕОбяснимото. В НЕОнавтиката физиката се среща с метафизиката, а..

публикувано на 18.01.22 в 13:20

Как се подарява песен

Стихотворните поздрави, както и поръчката на трубадур за конкретен човек или повод са познати отдавна. Ето, че и у нас се появи възможността за песни по поръчка за всякакъв повод – рожден ден, сватба, годишнина и т.н. Идеята е на Габриела Партовска – певица, вокален педагог и автор на „MusicGift”. Всякакви предмети с музикални символи..

публикувано на 18.01.22 в 11:38

Стефан Димитров, AirBg: Върнете измервателната станция на Орлов мост

Вятърът в последните седмици играе основна роля за чистия въздух в София, но това не значи, че от Столичната община правят всичко възможно и са се справили с мръсния въздух. Това заяви пред Радио София Стефан Димитров от AirBg . Според него Общината и през тази година не е направила нищо за намаляване на фините прахови частици...

публикувано на 18.01.22 в 10:44
Михаил Михайлов

Михаил Михайлов представя България 7 месеца на 59-ото Венецианско биенале

През април т.г. България ще участва за десети път на Венецианското биенале - най-стария и престижен форум за съвременно изкуство. След конкурс, обявен от Министерството на културата, страната ще бъде представена от художника Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова с проекта „Ето къде си“ . Ако е имало скандали предни години, те са..

публикувано на 18.01.22 в 09:47

Празнуваме Атанасовден

Православната църква почита паметта на свети Атанасий Велики всяка година на 18 януари. Както Антоний, така и Атанасий не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството. Свети Атанасий е роден в бедно християнско семейство. Още от малък се увлича по християнските идеи. Бил е..

публикувано на 18.01.22 в 08:24
Подкасти от БНР