Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих подаде оставка късно вчера. Това е първият министър от коалиционното правителство, на когото му се налага да се оттегли поради натиск отвън. Фридрих бе обвинен, че е изнесъл неправомерно информация за разследването на депутат, заподозрян в педофилия.

Наследникът на Ханс-Петер Фридрих на поста министър на земеделието ще стане ясен в понеделник. Дотогава партията на Фридрих – баварският ХСС, настоява да получи разяснение от СДП защо жертва техния министър, след като депутатът, заподозрян в педофилия, е от ГСДП.

Докато Фридрих бе министър на вътрешните работи в предния кабинет, до него стига информацията, че депутатът от ГСДП Себастиян Едати е попаднал в мушката на международно разследване срещу педофили. Предполага се, че на компютъра си той е имал колекция от детски снимки. Едати отхвърли всички подозрения и заяви, че няма и сянка на педофилия във фотосите, които притежава. Фридрих неправомерно е изнесъл тази информация и е предупредил лидерите от ГСДП за скандала, който вероятно ще избухне.

По този начин той е злоупотребил със служебното си положение. Министърът направил това малко преди да започнат преговорите за коалиционно правителство, за да предупреди бъдещите си партньори да не слагат Едати в сметките си за бъдещ министерски пост. След избухването на скандала отношенията между ХСС и ГСДП в коалицията са влошени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.