Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортните министри на България и Турция търсят решение на проблема с превозвачите

| обновено на 17.02.14 в 12:17
Снимка: БГНЕС
На министерска среща  в Анкара се очаква да бъдат договорени квотите разрешителни за българските и турските превозвачи за 2014-та година. Само преди седмица анулирането на разрешителните от турска страна предизвика блокада на границата.

Определяне на по-висока квота за разрешителни за 2014-та. Обсъждане на продължаващите проблеми на българските превозвачи, свързани с обработване на документите им от автоматичната система по турските гранични пунктове и ревизиране на фактурата като превозен документ са основните искания, които България поставя, заяви транспортният министър Данаил Папазов:

Българската позиция ще държи на три важни пункта: задължително увеличаване на транзитните разрешителни за трета страна, задължително всички наши разрешителни да се подават предварително на турската страна, която да ги включи в електронната си система, така че да няма при проверките налагане на наказания на тези, които са прави, което е честа практика, и третото е, отново да се преразгледат всички превозни документи, които се изискват от турската страна. Искаме тези документи да бъдат по международните образци, те да ни дадат правилата, които следва да изпълняват нашите шофьори на турска територия, за да могат нашите водачи да бъдат подготвени, а не да си сменят позицията по няколко пъти на година.


Министър Папазов заяви, че ще бъде неотстъпчив. Българската страна е готова, ако не се постигне разбиране по тези три въпроса, да анулира разрешителните за турските превозвачи: Аз се надявам, че няма да стигнем тоя  път до анулиране на разрешителните. Напротив, ще договорим квота, която да бъде нормална за двете страни. Веднъж завинаги ще се уточним как ще работим с тяхната електронна система и по въпроса с фактурата. Действително тя абсолютно задължително трябва да отпадне като превозен документ и да не бъде третирана като място за доставка на стоката, а само като произход и получаване на стоката. В тези три пункта, които споменах, ще бъда значително неотстъпчив.

Транспортният министър ще предложи и връщане на ДДС на турските превозвачи, които зареждат гориво на българска територия . Връщане на ДДС за зареждане на територията на България е една от мерките, които обсъждаме с цел да се завиши зареждането с горива на българска територия.

Участници в блокадата на "Капитан Андреево" се зарекоха, че ще я подновят веднага при провал на днешните преговори. Превозвачите настояха за дългосрочно решение:

В автомобилна администрация водят този диалог с турска страна, не само от 2008-а година имат тези проблеми, те са много назад в годините, на определени периоди, в зависимост от желанията на турските превозвачи често се правят такива кризисни ситуации, които се решават по този начин "на парче". Затова наистина нашата стратегическа цел трябва да е решаване на въпроса в перспектива. Отстъпките, в крайна сметка, трябва да бъдат направени и от другата страна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.