Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строежът на кръстовището на две нива на Лъвов мост започна със задръствания

Снимка: БГНЕС

Много столичани попаднаха тази сутрин в голямо задръстване, образувало се заради започналото строителство на кръстовището на две нива на Лъвов мост. Проблеми имат и пешеходците.

От вчера е затворено северното пътно платно на бул. "Сливница", като се забранява влизането на превозни средства по него от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Христо Ботев". Движението на превозни средства се организира двупосочно в южното пътно платно на бул. "Сливница". Включване на движението в южното пътно платно започва от ул. "Г.С. Раковски" и се възстановява през моста на бул. "Христо Ботев". Разрешено е преминаване през площад "Лъвов мост" напречно на бул. "Сливница".

Цялостната реконструкция на Лъвов мост ще струва 22 млн. лв. Срокът за изпълнението му е месец октомври.

Крайният вариант на проекта за реконструкция на Лъвов мост предвижда кръстовище на две нива, кръгово движение на нивото на бул. "Мария Луиза" с две платна, а не с три, движение по бул. "Сливница" без светофари, което е отдолу, и възстановяването на историческия вид на Лъвов мост, по който ще преминават само пешеходци, велосипедисти и трамваи.

С изграждането на кръстовището 32 хиляди автомобила ще преминават в директното направление по "Сливница" и около 28 хиляди - през кръговото кръстовище. Сега около 60 000 превозни средства преминават между 7:30 часа и 19:30 часа по бул. "Сливница".

През кръговото кръстовище времето за преминаване ще бъде от 1 до 3 минути, а не както е сега между 5 и 15 минути. Около "лъвовете" ще бъде направена градинка и поставени пейки, кошчета и лампи, ще има две пешеходни пътеки на светофарите на кръговото движение.

Очаква се проектът да реши и сериозни екологични проблеми, прогнозира се спад на вредните емисии в района с 50%. Цялостната реконструкция на Лъвов мост ще струва 22 млн. лв. Срокът за изпълнението му е октомври тази година.

Лъвов мост е едно от най-важните места в централните части на София. Преди построяването му през 1889 г. на същото място се е намирал Шареният мост над Владайската река, която в миналото се е наричала Канлъ дере т.е. Кървава река. Легендата свързва името с нахвърляните в тази част на реката тела на избитите българи, защитавали Средец и с нрава на местните шопи-средечани от Драз махала на които турците дали право да носят оръжие като пазители и поддържащи в изправност тукашните мостове по реката. Историята на "Шарен мост" се свързва и с името на богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди. Сред шопите станал известен като "шашавия Халил". Една реколта се случила много добра и сред шопите бързо се разчуло, че Халил купува слама. Селяните започнали да се надпреварват кой да му донесе повече. Халил никого не върнал, а честно, макар и евтино, плащал на всеки. На въпросите защо му е толкова слама, турчинът спокойно отговарял, че "времето продава сламата". На следващата година реколтата не била толкова добра и селяните пак идвали при Халил-но този път, за да си купят по някоя кола слама. И Халил продавал - естествено, с голяма печалба. За да докаже на шопите, че изобщо не е "шашав", съградил мост. От едната му страна стоял надпис: "С време продадох, мост създадох". Днес обаче, по една или друга причина, тези надписи не са съхранени.

До Освобождението на мястото, на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирани престъпниците. В Османската империя е съществувало правило - ако престъпникът не е от града, да бъде обесен пред тази врата, през която е влязъл в него. Така например Левски е обесен до Източната порта. До Лъвов мост са обесени и участниците в Априлското въстание Стойчо Рашков и Тодор Малеев. Лъвовете символизират четиримата обесени от турците българи.

Мостът е дълъг 26 метра и е широк 18,1 метра. Четирите бронзови фигури на лъвове са изработени от виенската фирма „Ваагнер Биро“.

Към днешна дата мостът, е важен транспортен възел, който от скоро има и метро, а станцията носи и името „Лъвов мост“. Самата станция, като дизайн, е в съчетание с духа на градската среда в района.

Чуйте репортажа на Златина Йовкова за ситуацията на Лъвов мост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09