Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има реална опасност от преливане на река Соколница и наводняване на гълъбовското село Обручище

Има реална опасност от преливане на река Соколница и наводняване на гълъбовското село Обручище, осма година кметът Илия Марков очаква държавата да отпусне средства за почистването й.

Всяка година напролет селото се наводнява от водите на река Соколница, задръстена с пепелина, отпадъчен продукт от производството на ТЕЦ "Контур Глобул" и частично от дейността на "Мини Марица-изток". Въпреки че миналата година бяха възстановени дигите край реката, един прилив ще ги отнесе отново, категоричен е кметът. Според него държавата е длъжна да отпусне средства за почистването на един километър от коритото й, но и собствениците на централата трябва да изпълнят корпоративните си задължения и да се включат в тази дейност. Макар че от две години в теца не е имало аварии и изхвърляне на пепелина в реката, тя е задръстена от години. Само в регулацията на селото от коритото трябва да бъдат извадени между 30 и 40 хиляди кубически метра наноси.

По думите на Илия Марков областният управител на Стара Загора е поела ангажимент да съдейства за отпускането на средства от републиканския бюджет. Във връзка с преливането на реките Сушица и Соколница и на язовира в село Пъстрово, Живка Аладжова два пъти събира областния щаб за защита при бедствия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.