Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима са загинали при вчерашната експлозия в жилищни сгради в Ню Йорк

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според последна информация 4-ма са загиналите и най-малко 60 са ранените при експлозията на Парк Авеню и 116-а улица в горната част на Манхатън. Разрушени са две пететажни жилищни сгради в Източен Харлем. Според властите най-вероятната причина за експлозията е изтичане на газ, но разследването продължава.

В едната от съборените сгради са установени нарушения на безопасността като липса на сигнализатори за наличие на дим и непроходими аварийни изходи в случай на пожар. През май 2013-а година е имало изтичане на газ в едната от сградите и тогава е правен ремонт. Сега наемателите са се оплаквали от няколко седмици, че усещат миризма на газ. Един от тях - Рубен Бореро каза, че са се обадили на собственика на сградата за миризмата на газ още във вторник, но както изглежда никой не е обърнал внимание.

Говорителят на енергийната компания "Кон Едисън"  Боб Макгий обясни,че са получили обаждане от човек в съседната сграда, че мирише на газ в апартамента му, но не знаел откъде идва миризмата. Два екипа са били изпратени от компанията 15 минути преди експлозията, но са пристигнали на мястото минути след инцидента.

Това наистина е голяма трагедия, защото не разбрахме навреме, за да спасим хората
, каза на специална пресконференция кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио.

Четирима са починалите до момента, но има и още 4-ма в критично състояние. Повече от 60 са потърсили лекарска помощ, но някои от тях са с леки наранявания. Има обаче все още и хора в неизвестност. След като повече от 160 пожарникари успяха да загасят пламъците, въпреки дъжда и спадането на температурите спасителните екипи продължават и в момента издирването на хора под развалините.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.