Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стобийският епескоп Наум беше избран за Русенски митрополит с пълно мнозинство

| обновено на 23.03.14 в 13:25
Снимка: БГНЕС

Стобийският епескоп Наум беше избран за Русенски митрополит с пълно мнозинство. Той е и главен секретар на Светия Синод. Изборът се проведе в синодалния параклис Свети Цар Борис Покръстител

Около 9 часа започна църковната служба, която е по-дълга и се отслужва заради великия пост  - Света Василиева литургия. След нея, патриархът се обърна с няколко думи към митрополитите и изборът започна. Всеки митрополит тях гласува за един от двамата избрани предишната неделя кандидати - епископите Наум и Тихон. В резултат от гласуването на 13-те присъстващи митрополити, епископ Наум събра всички гласове. Така той беше окончателно избран и канонично утвърден за русенски митрополит. Патриарх Неофит коментира избора.

С мнозинство очаквах да бъде и така се получи! Напоследък пълното мнозинство трудно се постига, но радвам се, че тук е налице.

Досегашният стобийски епископ Наум е главен секретар на Светия синод. Завършил е Богословският факултет на СУ, специализирал е в Гърция и е започнал своето служение като духовник във Варненска епархия. За единодушната подкрепа на синода той каза:

Това може би е преценката на високопреосвещенните митрополити след десетгодишно служение покрай тях.

Добрите административни качества и опит са фактор за категоричния избор на архиерейте за русенски митрополит да бъде утвърден именно епископ Наум, коментира Богословът Костадин Нушев.

Пълно мнозинство, което показва високо доверие и за пореден път, че Светия синод отчита волеизявлението на избирателите.

Отец Илия, наместник на Тутраканска духовна околия, коментира избора:

Един млад митрополит, ерудиран. Струва ми се, че е достоен за такова место. Той ще ни помага, ние колкото можем на него.

Наум ще наследи Патриарх Неофит, който след интронизацията си на патриаршеския престол продължи да управлява Русенската епархия.

Изборът се състоя на днешния християнски празник - кръстопоклонна неделя. На този ден точно преди 20 години патриарх Неофит е избран за русенски митрополит



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.