Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ-Варна с жалба до ДКЕВР заради забавени плащания от НЕК

ТЕЦ Варна
Ситуацията с високата задлъжнялост в българския енергиен сектор заплашва да декапитализира дружествата от групата ЧЕЗ, се посочва в съобщение от ръководството на ТЕЦ - Варна, която е собственост на групата ЧЕЗ - България. Националната електрическа компания системно просрочва задълженията си не само към ЧЕЗ, но и към ТЕЦ-Варна, посочват от дружеството.

От 2010 година всеки месец има забавяне на плащанията като към 26 март тази година просрочените задължения са надхвърлили 27 милиона лева, а заедно с лихвите сумата достига 35 милиона. Застрашени са и работните места на повече от 300 български енергетици, се казва още в съобщението.

За да изпълнява своята дейност "Топлофикация" - Варна е принудена да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата, която е приключила финансовата 2013 -та със загуба от 67 милиона лева. Днес ТЕЦ -Варна е подала жалба в Държавния енергиен регулатор срещу  НЕК с искане за решение по възникналия спор, съобщават от централата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.