Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Билд": В тайна реч Меркел твърди, че лидерите на ЕС нямат доверие на Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на ЕС са сериозно притеснени от действията на руския президент Владимир Путин и не изпитват никакво доверие към него. Това е признала германският канцлер Ангела Меркел в тайна реч пред останалите 27 ръководители на страните членки, по време на срещата им в Брюксел миналата седмица. Подробности от разговора излязоха днес в германския вестник „Билд”.

Ние не знаем какво иска Путин. Не сме наясно с намеренията му, не знаем какво има предвид и какъв ще е следващият му ход, заявила Меркел пред колегите си, пише днес „Билд”, като се позовава на дипломати, присъствали на речта й. На срещата на върха основната тема беше ситуацията в Украйна.

Преди да започнат разговорите си, за първи път в историята на ЕС, лидерите включиха системата за защита от подслушвания и останали насаме. Заглушени били и всички телефони.

В понеделник опасенията на Меркел бяха потвърдени. В разговор с нея Путин я увери, че ще изтегли руските войски от границата с Украйна. В прессъобщението на Кремъл за този разговор, обаче това обещание липсва.Сателитни снимки показват, че батальон от 1000 руски войници е бил преместен, но по границата все още са стационирани 39 000 военни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.