Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Продан: Украйна може да осигурява доставките на газ за Европа до три месеца

| обновено на 10.04.14 в 13:35
Юрий Продан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи в интервю за "Хоризонт", че количествата от близо 8 милиарда куб. метра газ в украинските подземни хранилища ще стигнат, за да не се нарушават доставките за Европа до 3 месеца. 

Ако се случи така, че да стигнем до ограничение на газа за украинските потребители, Украйна може за определен период - до 3 месеца, да транзитира газ до европейските страни. През това време обаче трябва да се реши въпросът с изпомпването на газа. Този въпрос трябва да решим до юни.

Вчера Украйна спря да пълни подземните си хранилища с руски газ. Причината е, че Киев не може да плаща непосилната цена от 485 долара за хиляда кубически метра, наложена от "Газпром" от 1-ви април. Според Продан, алтернатива на руския газ са доставките от Полша и Унгария чрез реверсивна газова връзка. След анексирането на Крим Украйна е загубила контрол върху производствени мощности, допълни той:

След анексирането на Крим Украйна не контролира Черноморнафтогаз, което произвежда около 2,5 млрд. куб. м. газ.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.