Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска да вдигне с 5 години допустимата възраст за такситата

Снимка: БГНЕС

Допустимата възраст на таксиметровите автомобили да се увеличи от 10 на 15 години, предлагат депутати от БСП с внесените промени между първо и второ четене в Закона за автомобилните превози.

Депутатът от БСП Петър Мутафчиев обясни, че това са отдавна чакани промени от таксиметровия бранш. Освен увеличената възраст за таксиметровите автомобили пада петгодишното ограничение и при изискванията за автомобилите, които са втора ръка: 

Предлагаме тази възраст да бъде увеличена на 8 години, тоест до 8 години да може да се регистрира като таксиметров автомобил.

Следващото предложение е свързано с ангажимента на общините за праг на цените на таксиметровите тарифи: 

В 2009-а бяха поставени горни граници на цените на таксиметровите услуги и за това да няма нелоялна конкуренция, да не се използват дъмпингови цени, които до определена степен влияят и върху градския транспорт. Предлагаме общините да определят заедно с бранша не само горна граница, но и долна граница на таксиметровите тарифи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.