Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас"

| обновено на 23.04.14 в 20:10
Снимка: БГНЕС

Милиард и половина долара ще бъдат инвестирани в първия етап от изграждането на комплекс за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас". Това съобщиха от правителствената информационна служба след днешната среща на премиера Пламен Орешарски с президента на руската нефтена компания "Лукойл" Вагит Алекперов. Орешарски определя комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим Бургас" като добра инвестиция. Предвижда се строителството да приключи в срок от 3 години. В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 хиляди души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 хиляди. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми - подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта - изграждане на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол, може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

Изграждането на новия завод на "Лукойл" в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с ръководството на компанията "Лукойл", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът е подчертал, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.