Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни спорове може да забавят спогодбата за превози с Турция

Снимка: БГНЕС

Има сериозни спорове с турската страна при подготовката на новата Спогодба за товарни и пътнически превози между България и Турция. Това може да забави подписването й, съобщи за „Хоризонт“ министърът на транспорта Данаил Папазов.

В преговорите се намесват интереси на турския бизнес и борба за пазари, а целта е да се подпише дългосрочна спогодба, каза министър Папазов и уточни:
Ние държим на нашите превозвачи, но трябва да  разберете, че и те държат на техните превозвачи. Ние искаме да създадем рамка, която да не пречи на бизнеса и от двете страни. Тук най-важното е от турска страна да се направи пакет от документи, с който българските превозвачи да отиват в митницата и да ги предоставят тези документи, а не всеки път това да се променя. Нашите експерти правят сега задължителните документи - пакета документи за България, същото се прави и от турска страна.
По основните пунктове за либерализиране на превозите между двете страни вече има съгласуваност, но проблемни остават засега разрешителните за трети страни, за които България категорично настоява:
Почти всички други проблеми, които стояха като фактури, като различен начин на третиране на търговски документи в момента са уговорени. Проблемът е с разрешителните. Вторият проблем от турска страна е с транзитните такси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.