Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невена Тенева: Био производителите в България все още са малко и произвеждат традиционните за страната продукти

В началото на появяването на био продуктите на пазара, тенденцията беше да се атакува качеството на биологично произведените храни - наядени от бубoлечки листа маруля и струпеи по ябълките. Само за 20 години обаче, критиките се превърнаха в пълна противоположност - био храната стана „гурме“ и само за богатите, макар и тази тенденция да се нарушава и все повече хора да си позволяват био продукти.

Ето няколко аргумента, защо нямаме нужда от супер химически продукти или ГМО за изхранването на света:

- химическото земеделие не може да изхрани света и в момента. След повече от 70 години фермерство, базирано на химикали и петролни продукти, около 1 млрд. души в днешния свят са недохранени или гладуват.

- с конвенционално земеделие са необходими 3 калории енергия, за да бъде създадена 1 калория годна за ядене храна. Фактите от доклада на Института за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг, САЩ, дори не включват енергията, използвана при транспорта и преработката. Сегашната ни система разчита на практики, които в действителност намаляват ресурсната база, необходима за да ги поддържа.

- биотехнологичните култури не могат без скъпи хербициди, пестициди, торове и напояване. Макар и изключително продуктивни в идеални условия, те поглъщат невероятни количества ресурси в процеса на производство.

- биологичните методи могат да доведат до реколти с 180% по-големи от традиционното земеделие в общности, които се борят за изхранването си. Въпреки че населението в световен мащаб е във възход, населението в развития свят в действителност намалява. Голяма част от растежа е в развиващите се страни, където биологичното земеделие е с показатели за най-благотворен ефект.

- според доклад от Организацията на обединените нации бихме могли да удвоим производството на храни само за 10 години, с използване на органични практики и други агроекологични методи на отглеждане.

- биологичното фермерство създава ресурси, необходими за добива на храни, докато конвенционалното земеделие ги унищожава. Конвенционалното фермерство изсмуква хранителните вещества от почвата, изцежда нашите водни запаси и разчита до голяма степен на изкопаеми горива. Биологичното земеделие образува по-качествена, по-самостоятелна почва, създава чиста вода, рециклира хранителните вещества и ни оставя с по-чиста атмосфера.

Нека да надникнем в един от магазините за биопродукти в столицата. Чуйте Невена Тенева - продавач-консултант във верига магазини за биологично чисти продукти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51