Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ внася в НСТС искане за увеличение на заплатите през 2015-а година

Снимка: БГНЕС

КНСБ внася идната седмица в Националния съвет за тристранно сътрудничество искане за увеличение на заплатите през 2015-а година. Това обяви във Велико Търново лидерът на синдиката Пламен Димитров. Целта е обсъждането да започне заедно с подготовката на бюджетната рамка за догодина:

Искаме в бюджета за 2015-а година, още от сега, да бъде заложено между 15 и 20 процента увеличение на заплатите във всички бюджетни сфери, без висшата администрация. Не говорим за сектор "Сигурност" изцяло, говорим за здравеопазване, образование, култура и работници в администрацията - поне за около 200 000 души. Нашите разчети показват, че за работещите в средното и висшето образование, за тези, които са в здравеопазването, в културата на бюджетно финансиране, процентът между 15 и 20, за който говоря, би трябвало да значи някъде между 200 и 250 милиона лева. Даже аз очаквам преди края на лятото да има някаква позиция на правителството по този въпрос. Предлагаме подобни ръстове в зависимост от конкретните резултати на дадената икономическа дейност, на дадения сектор, на дадения бранш, да бъдат договаряни на общи индикатори, общи критерии на браншово ниво още през следващите месеци и да бъдат факт през есента на тази година. Това е второто искане, което отправяме към властта и към работодателите заедно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.