Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: ЕРП-тата не трупат нови дългове към НЕК

Снимка: БГНЕС

Електроснабдителните дружества не трупат нови задължения към НЕК, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Отнемането на лицензите им зависи единствено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, подчерта министърът:

На този етап електроразпределителните дружества са изрядни, но все още те не са върнали това, което трябва да върнат към НЕК. Водят се преговори между НЕК и електроразпределителните дружества и може би ще има споразумение. Може и да нямат споразумение, но в крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК.

Стойнев съобщи, че в момента се водят преговори за облекчаване на условията за изкупуване на ток в договорите на две големи централи. Според експерти става дума за договорите с ТЕЦ-овете "Марица-изток" 1 и 2, чиято електроенергия оскъпява крайната цена на тока.

Има преговори с 2 централи евентуално да се променят условията, тъй като считам, че тези условия не могат да отговарят на българската действителност и този, който е взел това решение, наистина не е мислил за бъдещето на българската енергетика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.