Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Над 2600 нарушения са извършили трите ЕРП-та

Снимка: БГНЕС

Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества – „ЧЕЗ Разпределение“, ЕВН и „Енерго-Про“. Това е сериозна цифра. Не става дума за един или два акта, а 2690 различни нарушения, заявиха на специална пресконференция представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитирани от БГНЕС

Най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи).

При ЕВН са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, при 553 проверки – това са 63% от направените проверки.Други нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР. Т.е. вместо ЕРП-то да отчита енергията за законоустановения срок (31 дни), те са отчитали за по-дълъг период, което е увеличило сметките за ток на хората за отчетения не по законоустановения период. Това бе и основната причина за масовите протести през зимата на миналата година, които доведоха до падането на правителството на Бойко Борисов, припомнят от агенцията.

Енергията, доставяна по мрежите, не отговаря на стандарта за качество, т.е. напрежението е по-ниско или по-високо от онова, което следва да бъде по закон. От ДКЕВР обърнаха внимание, че през последните няколко седмици са постъпили много жалби в изнесените приемни на комисията в различните градове на страната. Хората се оплакват от некачествено предоставената услуга, която е довела до изгарянето на голям брой електрически уреди.

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва в доклада.

При одита е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка.

Дружествата през целия период са отчели много повече приходи над утвърдените. В допълнение те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от регулаторния орган.

Въпреки това дружествата не са отчели по-големи печалби, а са използвали тези спестени пари за увеличаване на административните разходи, в т.ч. консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и др. преки разходи за експлоатация и поддръжка.

През периода 2008-2012 г. дружествата са отчели за регулираната дейност общо с 220 милиона лева повече приходи от това, което са заявили и им е утвърдила ДКЕВР, посочи председателят на ДКЕВР Боян Боев. ЕВН е получило 67 милиона лева повече приходи над утвърдените, „Енерго-Про” -108 милиона лева, ЧЕЗ - 44 милиона лева. Регулаторът ще направи необходимото най-късно края на утрешния ден или най-късно до петък одитните доклади да бъдат предоставени на сайта на ДКЕВР. До две седмици комисията ще състави актове за установяване на административни нарушения на трите електроразпределителни дружества.

На 12 май Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие докладите на работните групи за извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та, които бяха проведени в продължение на 4 месеца от експерти на Комисията и външни експерти. Тези одити не бива да се бъркат с процедурата по отнемане на лицензиите на крайните снабдители, която върви съгласно процедурните правила от 19 март, уточниха от регулатора.

ДКЕВР сезира ДАНС, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и лично министър-председателя за тежките нарушенията извършени от енергийните дружества. На базата на всички констатирани нарушения до момента до две седмици ДКЕВР ще състави актове за установяване на административни нарушения на трите електроразпределителни дружества. "Ако имаме 2500 акта и заложим минималната сума от 20 000, общият минимален размер на глобата за трите ЕРП-та е 50 млн. лев"а, каза Боян Боев - председател на ДКЕВР. "Изключенията са се превърнали в порочна практика и за трите ЕРП-та", каза още той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37