Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според ЕК обвиненията на Путин в бездействие по украинските енергийни проблеми са неоснователни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) определи като неоснователни критиките в поредното писмо на руския президент Владимир Путин, в което той я обвинява в бездействие по украинските енергийни проблеми, и предупреждава за възможно спиране на газовите доставки за Европейския съюз (ЕС).

Говорителката на комисията Пия Хансен припомни, че на 2-ри май беше поставено началото на тристранен диалог между Еврокомисията и енергийните министри на Русия и Украйна, след което подчерта:

Беше потвърдено от всички страни, че докато тези тристранни разговори продължават, доставките на газ няма да бъдат прекъсвани. Бих искала отново да изразя ясните очаквания на Европейския съюз и Европейската комисия, че всички страни държат на думата си и остават надеждни партньори в доставката и транзита на газ, което е в техен собствен интерес – защото енергетиката не трябва да се използва като политическо оръжие, заяви Пия Хансен.

Хансен съобщи, че Евросъюзът ще излезе с общ отговор на писмото на Владимир Путин, а поставените в него проблеми още в понеделник ще бъдат обсъдени на среща на еврокомисаря по енергетиката и руския енергиен министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.