Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Кристалина Георгиева ще посети Белград

| обновено на 20.05.14 в 08:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Продължава борбата на Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия с безпрецедентните наводнения. Еврокомисарят Кристалина Георгиева ще пристигне днес в Белград за разговори как Сърбия да използва Фонда за солидарност на Европейския съюз.

Сръбският премиер Александър Вучич съобщи за 13 жертви в най-пострадалия от наводненията град Обреновац. Европейският екип за гражданска защита помага за евакуиране на населението и за източване на водата от топлоцентралата "Никола Тесла", която снабдява с електричество половин Сърбия и по-голямата част от Белград.

Според Вучич в момента е трудно да се прецени какви са щетите от наводненията, но се предполага, че надхвърлят стотици милиони евро, като е възможно да достигнат и до 1 милиард евро.

В Босна и Херцеговина днес е ден на траур, посветен на жертвите от наводненията. 500 хиляди души са били евакуирани заради придошлите води. Министърът на външните работи на страната подчерта, че такъв брой бежанци не е имало там от времето на войната през 1992-ра година. Той съобщи, че около 1/4 от населението на Босна и Херцеговина няма достъп до чиста вода.

Междувременно от българското правителство съобщиха, че вицепремиерът Даниела Бобева е провела консултации за организиране на хуманитарни доставки за бедстващите в Сърбия и Босна и Херцеговина. Бобева е поканила български компании, производители на минерални води да организират спешни доставки за бедстващите. Отправен е и призив за дарение към производители на битова химия, детски храни и санитарни материали.

Българският Червен кръст е предоставил от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която е била транспортирана към Белград. Дарението съдържа артикули от първа необходимост, одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи, якета и гумени ботуши.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Има опасност от нови наводнения в Сърбия заради приливна вълна по Сава

През изминалата нощ хиляди сърби бяха евакуирани от наводнените райони заради очакваната днес нова приливна вълна по река Сава. Евакуацията трябва да приключи тази сутрин. Малко преди полунощ беше прекратена въздушната евакуация с хеликоптери в град..

публикувано на 20.05.14 в 09:18