Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище "Божурище" става Музей на българската авиация

| обновено на 20.05.14 в 15:57
2
Снимка: БГНЕС
България ще има нов музей на авиацията на територията на летище "Божурище". Споразумение за това бе подписано вчера от зам.-министъра на културата Васил Василев и ръководството на италианския консорциум, който е собственик на терена.

Василев подчерта, че сградата ще бъде достъпна за всички граждани и ще показва устрема към съхранението на историята и културата. Музеят ще бъде изграден за сметка на италианската фирма и след това ще бъде дарен на Министерството на културата.

Проектът за Музей на българската авиация предвижда на територията на летище "Божурище" да бъдат поставени и няколко исторически самолета, като част от тях ще бъдат пренесени от Националния исторически музей. Сградата, която се намира там, е и първата аерогара в София, която ще бъде възстановена във вид на музей. На територията на музея ще бъдат съхранени също така и два паметника, които в момента съществуват. Това са Паметникът на загиналите български парашутисти и Възпоменателният паметник на българските летци.

Сградите и съответната техническа инфраструктура ще осигурят експозиционна площ около 3600 кв. м, а новият музей ще бъде част от Националния исторически музей и негов ръководител ще бъде проф. Божидар Димитров, съобщиха още от ведомството.

Стойността на проекта възлиза на няколкостотин хиляди евро. Все още сумата и срокът за изпълнение не се уточнени, но до няколко седмици теренът за бъдещото строителство ще бъде подготвен.

Именно Италия е "виновна" там (в Божурище) да имаме летище. Италианските партньори ще платят всичко, което поискаме - разясни проф. Божидар Димитров в предаването "2/4". - Именно оттам излита и българският герой Димитър Списаревски, когато е защитавал София през 1943 година...

Чуйте всичко, което каза пред Радио София проф. Божидар Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Детектор на лъжата за министъра на културата Петър Стоянович заради летище Божурище поискаха от ГЕРБ

От ГЕРБ поискаха министърът на културата Петър Стоянович да мине през детектор на лъжата по казуса с летище Божурище, съобщи БТА. В изказване от името на Парламентарната група на ГЕРБ заместник-председателят на групата Красимир Велчев заяви, че..

публикувано на 29.04.14 в 16:53

Музей на авиацията ще се изгражда в Божурище

  Правителството даде съгласието си министърът на културата да сключи споразумение с "Индустриален парк София" АД за изграждане на музей на авиацията, съобщи пресслужбата на кабинета.   Музеят ще бъде изграден за сметка на инвеститора в..

публикувано на 23.04.14 в 18:06

Решават другата седмица дали докладът за летище Божурище да отиде в прокуратурата

Докладът на временната комисия за летище Божурище може да бъде подаден в прокуратурата, съобщи БГНЕС. Предаването на документа е записано в проекта на заключителен доклад за дейността на комисията. Той трябваше да бъде обсъден днес от депутатите в..

публикувано на 11.02.14 в 13:18

Летище Божурище е било заменено за 106 апартамента

Летище Божурище е било заменено от Министерство на отбраната за 106 новопостроени апартаменти и ателиета – 76 в София и 26 в Пловдив. Това стана ясно на заседание на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около..

публикувано на 21.01.14 в 14:44

Комисията за летище "Божурище" иска още информация от институции

Временна парламентарна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище "Божурище" през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г.,..

публикувано на 10.12.13 в 14:00

Депутатите създадоха анкетна комисия за летище Божурище

Депутатите създадоха временна анкетна комисия, която да проверява сделката за продажбата на летище Божурище край София. Предложението на ГЕРБ беше прието единодушно.  В първата сряда на месеца опозицията има право да предлага точки в дневния ред. Така се..

публикувано на 04.12.13 в 09:40

Парламентарна анкетна комисия проверява сделката с летище Божурище

Депутатите решиха да създадат времена анкетна комисия за установяване на всички обстоятелства по сделката за продажба на летище Божурище и процедурата за обявяването му за паметник на културата, съобщи БГНЕС. Предложението бе направено от Красимир Велчев..

публикувано на 04.12.13 в 08:34

ВАС окончателно отмени заповед на Рашидов за Историческия летищен комплекс "Божурище"

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповед на бившия културен министър Вежди Рашидов за Исторически летищен комплекс "Божурище". Това става ясно от решението на петчленен състав на ВАС. Делото е образувано във ВАС по жалба..

публикувано на 03.12.13 в 16:02

Започва изграждането на Икономическа зона „София - Божурище“

С официална церемония започна изграждането Икономическа зона "София - Божурище". Очаква се в следващите пет години зоната да осигури между три и пет хиляди работни места. Това е мащабен проект, който ще се разгърне на около 3 хиляди декара...

публикувано на 17.06.13 в 08:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в.,..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам..

публикувано на 13.07.24 в 09:57