Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 100 секции имаше и експериментално машинно гласуване

Снимка: БГНЕС

В 100 секции в София и в Пазарджик българските избиратели имаха възможност да гласуват и машинно. Самото гласуване е експериментално, резултатите от него реално не се вземат предвид в крайното преброяване. Избирателите участват в него по желание. Независимо от това повече от половината гласували в тези секции проявиха интерес към този нов метод да дадат своя вот.

Електронната бюлетина не се различава от тази на хартиен носител, а гласоподавателят упражнява правото си на вот чрез докосване на екрана на машината. Софтуерът, разработен от фирмата производител на техниката, е максимално опростен, така че да не затруднява избирателите.

В 21-ва избирателна секция в столичния район "Триадица" почти всеки втори отдели още няколко секунди, за да оцени предимствата на машинния вариант, уточни председателят на секцията Рената Дудлей:

Специално нашата секция е от 455 човека. От хората, които до момента са минали, половината, смея да твърдя, че са проявили интерес. Не мога да кажа дали голяма част са по млади или по възрастни, защото гласуваха и едните, и другите. Не мисля, че са имали проблеми. Интересуват се хората.

Според Дудлей машинното гласуване улеснява участието във вота и пресича възможността за злоупотреби:

Машината е занулена. Вместо да има бюлетина, която вие да пускате, излиза една малка бележка, която отчита вашия вот. Впоследствие ние го броим по абсолютно същия начин, по който хартиената бюлетина, и се вписва в абсолютно същия протокол. Тази машина може да бъде поставена абсолютно навсякъде. Не е нужно човек да се вдигне от някъде и той да стои на опашка, тя може да бъде поставена на гарата, може да бъде поставена където и да е.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.