Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти искат нова акустична концертна зала в София

Единствената голяма концертна зала в столицата, която притежава много добра естествена акустика – зала "България", е завършена през 1937 г. по проект на арх. Станчо Белковски и Иван Данчов
Снимка: архив

Дни след 24 май, празника на българската култура и просвета, българските музиканти повдигат въпроса за нуждата от създаване на нова, модерна акустична концертна зала в София. Кръгла маса по темата се организира в рамките на тазгодишния "Европейски музикален фестивал". Тя ще се състои на 28 май от 14:00 в залата на Музикалния център "Борис Христов", съобщиха от организаторите.

Единствената голяма концертна зала в столицата, която притежава много добра естествена акустика – зала "България", е завършена през 1937 г. по проект на арх. Станчо Белковски и Иван Данчов. В първоначалния си вид голямата зала "България" е разполагала с 1470 места за публика и със сцена за 100 оркестранти и 200 хористи. На сцената е бил монтиран орган на фирмата "Зауер" с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби. Бомбардировката от 24 май 1944 г. разрушава залата, органа и двата рояла. През 1949 г. залата е възстановена и днес зала "България" е мястото, където всички водещи симфонични оркестри в София провеждат своите концерти. Графикът на залата е винаги препълнен със събития и репетиции, а сегашният капацитет от 1086 слушатели е недостатъчен в редица случаи. Залата бе частично ремонтирана през 2011 г., но все още се нуждае от цялостно обновяване и модернизиране. През 1981 г. в София е открит Националният дворец на културата, чиято зала №1 разполага с 3380 места, но се нуждае от допълнително озвучаване, което не е подходящо за изпълнение на класическа музика.

Участие в дискусията ще вземат видни български музиканти, архитекти, културни дейци и представители на културни институции в България, сред които са Емил Табаков, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, Веселин Дуковски, член на управителния съвет на Съюза на архитектите в България, Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, Галя Бежанска, директор на Дирекция "Култура" към Столичната община, Надя Захариева, програмен директор "Изкуства и култура" към Фондация "Америка за България", Красимира Филипова – представител на Министерството на културата и др.

Темата за нова концертна зала в София е изключително актуална особено в светлината на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Европейски музикален фестивал", представен от агенция "Кантус Фирмус", се организира със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата. Той е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Фестивалът се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на културата и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Васко Василев, Шломо Минц и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37