Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мини "Бобов дол" пред фалит

Председателят на синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, отрече категорично в мини "Бобов дол" да са купувани гласове от страна на работодателя. Синдикалистът подчерта, че подписката, която се събира е за удължаване  на срока за пенсионирането на миньорите, който изтича тази година:

Не знам как са купувани гласовете, защото от онова, което беше изнесено излиза едва ли не, че им са давани пари - по 50 лева, пък това не е така. Искам ясно да заявя, че миньорите са гласували за всички политически партии.

Това, което беше казано за подписката там, не е вярно, тъй като подписката я събираме ние, още преди да започнат изборите. Имаме си решение, в което искаме удължаване на сроковете на Кодекса за социалното осигуряване по параграф четвърти, тъй като изтичат и не е вярно, че ние сме правили подписки и сме ги записвали едва ли не за изборите. Това не е вярно, тъй като подписката върви във всички мини в страната. Ние ще продължиме да настояваме за удължаването на срока, независимо от това какво се случва, защото това удължаване и промяната в закона зависи от парламента.

Владимир Топалов уточни, че на миньорите са дават не ваучери, а купони за безплатна храна. Договорената сума за тях обаче не е част от заплатата на работниците. Проблем е, че поради недостиг на средства в мината,  единственият магазин, в който могат да се ползват купоните, не се зарежда с храна. Според Топалов НЕК не е издължил повече от 40 милиона лева на мини "Бобов дол" и има опасност това да е първата мина, която ще фалира.

Това, което ние сме договорили, това е на базата на браншовия трудов договор, който ние сме подписали на национално ниво, където договаряме размера, колко ще бъде на хората, които работят под земята, които получават два купона и тези, които са над земята. Там сме се договорили за определена сума за храна на ден и понеже имаше проблем относно храната, която се предоставя в стола, по настояване на работещите са се договорили да могат да пазаруват в магазина, където срещу определената сума могат да си закупят друг вид продукти.

Проблемът е обаче, че средствата в бранша, неразплащането, защото това нещо продължава повече вече от две години, не достигат и ние като мина, специално в "Бобов дол", не можеме да си платиме парите, които работодателят трябва да ги плати на магазина, за да достави храната и от тука вече този проблем го знаеме и търсиме неговото решение, но средствата, които ни дължат централите са различни суми. Като пример тя надхвърля 100 милиона примерно в "Марица Изток".  НЕК дължи пари - предполагам, че са около 40 милиона.

Ние най-много се притесняваме, че може би ще бъдем свидетели за първи път на фалит на мина в Българя. Нещо, което, според нас не трябва да се случва на фона на онова, което става в Украйна, тъй като въглищата са ресурс, който зависи изцяло от нас и се надявам, че политиците, без оглед на цвета им, този път ще трябва да положат усилия, за да се разреши проблема в енергетиката.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.