Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий: Църквите в Арбанаси няма да станат енорийски храмове

Великотърновският митрополит Григорий
Снимка: Катя Чорова

Петте късносредновековни църкви в архитектурно-музейния резерват "Арбанаси", които Великотърновският окръжен съд постанови да бъдат върнати на митрополията, няма да станат енорийски храмове. Това каза Великотърновският митрополит Григорий.

Държавата ще обжалва пред Върховния касационен съд решението на великотърновските магистрати да върнат на митрополията петте църкви, национални паметници на културата. Владиката обаче се надява върховните съдии да потвърдят решението, след което като собственик смята да сключи с държавата споразумение за осигуряване достъпа на туристи в храмовете. Те няма да бъдат музеи, категоричен е митрополитът: 

Църква-музей няма. Те ще си бъдат за посещение. Никакви храмове енорийски няма да са. Ще отидем там накрая, някъде пред вратата, но в никакъв случай няма да разреша вътре свещи, защото тези стенописи са ценни и всичко това ние ще го унищожим просто заради каприза на някои си бракониерски производители на свещи с некачествен материал и то ще замине, за колко ще замине. Сложете едно сто човека, два пъти по сто човека вътре и те ти, фреските ги няма.

Петте църкви в Арбанаси са от 16-17 век. Сред тях е храмът "Рождество Христово", чийто стенописен ансамбъл специалистите определят като илюстрована библия без аналог в православния свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.