Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естонската творба "Керту" взе "Златната липа" в Стара Загора

Снимка: Венелина Попова

Тази вечер в Стара Загора с тържествена церемония ще бъде закрит Вторият международен фестивал на европейското кино "Златната липа". Голямата награда на журито отива при естонския филм "Керту" на режисьора Илмар Рааг

Петър Попзлатев взема наградата за режисура за филма си "Аз съм ти", направен по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на дъщеря му Теодора Димова.

Девет филма участваха в конкурсната програма. Сред останалите отличени от журито са отново естонският "Керту", който получава награда и за най-добра женска роля на Урсула Ратасеп и полският "Искам за живея" с награда за най-добра мъжка роля на Давид Огродник. Филмът от Белгия "Ям Дам" на режисьора Вивиан Гоффетт взема почетния диплом на фестивала - награда, която се присъжда за първи път.

Освен 9-те филма в конкурсната програма зрителите видяха още 17 творби в извънконкурсната и 6 български игрални и документални филма. 

Людмила Дякова - председател на журито, оцени селекцията на филмите като добра и заяви, че членовете му не са имали особени разногласия при избора на отличените творби:

И прожекциите, и филмите, и хората, и гостоприемството са на едно ниво, което дава всички основания да се надяваме, че този фестивал ще има дълъг път през годините. Бих искала да се обърна към организаторите с една молба - нека има и специална награда на журито, всеки фестивал има такава награда.

Италианският актьор Джанкарло Джанини, който бе специален гост на фестивала, получи от изпълнителния му директор Магдалена Ралчева "Златна липа" за цялостен принос.    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.