Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ иска изслушване на Орешарски и Стойнев в НС

От ГЕРБ поискаха изслушване в парламента на премиера Орешарски и на енергийния министър Стойнев заради спрения проект "Южен поток".

От ГЕРБ настояват за тези изслушвания заради някои разминавания в позициите на премиера Орешарски и министър Стойнев. В зависимост от изложените от тях позиции ГЕРБ ще поиска изслушване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. По думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ, когато важен геостратегически проект не е съобразен с изискванията на Европейската комисия и ЕС, той носи пряка заплаха за националната сигурност на страната:

Орешарски казва едно, Стойнев казва друго и на база дадената информация ще направим всичко възможно да бъде изслушан и вицепремиерът Цветлин Йовчев, и разбира се, председателят на ДАНС Писанчев. Всеки важен геостратегически проект, който е свързан с цялостната политика на ЕС. Когато българско правителство не се съобразява с позицията на ЕК, на европейските държави, определено има заплаха за националната сигурност, което дава това управление с тежки последствия в годините напред.

Другите вътрешнополитически акценти от брифинга на ГЕРБ касаят върнатия Закон за МВР от президента Росен Плевнелиев и предстоящия избор на членове на Сметната палата. От ГЕРБ призоваха това НС да приеме наложеното вето, за да не се стигне до влизане в сила на Закона за МВР. Според Красимир Ципов от ГЕРБ, законът е вреден за всички служители в МВР. Цветанов настоя това Народно събрание да спре законодателни инициативи, които касаят секторни политики, както и това НС да не взима решение за избор на членове на Сметната палата.

От ГЕРБ поискаха председателят на колегиалния орган Лидия Руменова да подаде оставка и ясно заявиха, че те няма да участват в избора на членове на Сметната палата. По предварителна информация този избор трябва да е на утрешното пленарно заседание, след това ще са най-вероятно и дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.