Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В хранилището в Чирен има над 200 млн. куб. метра природен газ, нагнетяват се допълнителни количества

Снимка: www.bulgartransgaz.bg
От Министерството на икономиката и енергетиката подготвят становище за днешната ситуация с руско-украинския газов спор. Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви само преди дни, че правителството е реагирало на последните събития по преговорите за газ между Украйна и Русия и сме започнали да нагнетяваме допълнителни количества природен газ в хранилището в Чирен.

Към момента "Булгартрансгаз" няма информация за промяна на договорените количества природен газ, доставени от Русия. Това обясниха от дружеството преди месец на въпрос, свързан с доставките на природен газ, заради напрежението в Украйна. От "Булгартрансгаз" поясниха още, че в случаите на ограничение на доставките от Русия основният алтернативен източник е хранилището в Чирен. В момента там има около 200 милиона кубически метра природен газ. Те могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от два месеца.

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013-а година находището обезпечава около 10 % от потреблението на синьо гориво в страната. Като източник за алтернативни доставки е и съществуващата газопреносна мрежа с Гърция, която от 1-ви януари тази година осигурява техническа възможност за доставки към България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Русия е отхвърила компромисен план за решение на газовия спор с Украйна

Русия е отхвърила план за компромисно решение на газовия спор с Украйна, предложен от европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер . От 10 часа (руско време) Москва прекратява доставките на газ за Украйна и ще ги възстанови само срещу заплащане..

публикувано на 16.06.14 в 12:08

"Газпром": Газ за Украйна само срещу авансово плащане

Руският енергиен гигант „Газпром” спря подаването на синьото гориво за Украйна заради натрупаните огромни дългове към компанията. Отсега нататък доставките ще се осъществяват само след като бъдат платени авансово. Ултиматумът на „Газпром” за погасяване на..

обновено на 16.06.14 в 10:42

МИЕТ: Няма промяна в доставките на газ за България

Към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха от Министерството на енергетиката.  От ведомството добавят, че има готовност да се осигури краткосрочно потреблението на синьо гориво в..

публикувано на 16.06.14 в 14:05