Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за АМ "Черно море" търси финансиране от Черноморската банка за търговия и развитие

Проектът за автомагистралата "Черно море" може да бъде финансиран от Черноморската банка за търговия и развитие, като важен трансграничен проект за региона. Това стана ясно по време на форума на банката в София. Черноморската банка финансира при  много облекчени условия главно трасгранични и енергийни проекти, каза вицепремиерът Даниела Бобева. От учредяването си преди 15 години финансовата институция е одобрила 29 операции за България на обща стойност 265 милиона евро. В България са финансирани няколко сериозни проекта в областта на енергетиката и тежката индустрия, напомни Бобева:

КЦМ-Пловдив - един много хубав проект, който допринесе за оздравяване и преструктуриране на КЦМ, "Марица-изток", пак енергетиката.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров представи пред участниците важни за региона транспортни проекти, за които може да се търси финансовата подкрепа на Черноморската банка. Сред тези проекти е и АМ „Черно море“, чрез която се предвижда да бъде укрепено почти цялото черноморско крайбрежие на България.

От изключително значение е създаване на устойчива инфраструктура в региона на българското Черноморие и свързването на нашите две пристанища с автомагистрален път. Проектът е технически реализуем, обоснован от икономическа гледна точка. Надявам се, че банките в Черноморския регион, както е Черноморската банка за търговия и развитие, Европейската банка за развитие и Световната банка ще проявят интерес към тоя проект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.