Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети опит за цялостна рехабилитация на пътищата от Юндола до Илинден

Снимка: БГНЕС

Започна рехабилитацията на пътя Юндола- Разлог -Гоце Делчев, до граничния пункт Илинден. 109 - километровата отсечка е от важно значение туризма в Югозападна България и Северна Гърция

Транспортният коридор Юндола-Разлог-Гоце Делчев от години е в много лошо състояние. Първият договор за рехабилитация е подписан с гръцка фирма по предсъединителната програма ФАР. Заради некачествено изпълнение и забавяне на ремонтните дейности, договорът е прекратен от наша страна през 2007-ма година. Вторият опит за рехабилитация на важната за региона пътна артерия е с австрийски консорциум. Договорът е подписан през лятото на 2011-та. Финансирането му е на стойност 25 милиона лева по проект "Транзитни пътища". След няколкомесечна работа австрийският консорциум фалира. 

Сега за трети път отсечката влиза в приоритетната програма на агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните работи започнаха с оптимистична скорост. Усилено се работи в участъците Банско-Добринище-Места. Движението е затруднено, но обозначено със знаци и се регулира. Другият тежък участък е Якоруда-Белица-Разлог. Трафикът е изключително натоварен най-вече в отсечката Банско - Гоце Делчев - Граничен пункт "Илинден", заради летния туристически сезон, тъй като много българи от региона предпочитат съседна Гърция, заради близостта до морето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.