Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани се оплакват: Косят, но не прибират тревата!

Снимка: БГНЕС

Столичният инспекторат отработва между 2 и 3 минути един сигнал, подаден от граждани за нередности в София, в зависимост от неговата сложност, обяви пред БТА Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.

Към Столичния инспекторат функционира Оперативен център и на денонощен телефон 987 55 55 се подават неспешни сигнали.

При проливни дъждове, вятър и други природни аномалии сигналите са спешни и обикновено отиват към телефон 112.

Структурата на подадените сигнали през последната седмица е за изпочупени и паднали клони по пътното платно, запушени отоци, наводнени подлези.

"Проблемите с подлезите са много чести и за съжаление едни и същи. По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова подлезите сега се наблюдават приоритетно", посочи Георгиева.

Що се отнася до чистотата решаването на сигналите е по-лесно, защото директно се възлага на диспечерите на фирмите и при неизпълнение те носят отговорност и биват санкционирани, допълни тя.

По думите й масово хората се оплакват от машините, които събират битовите отпадъци и от несъбраната окосена трева около блоковете.

Според Георгиева градът ни ще е по-чист и уреден, ако сме дисциплинирани и мислим какво може да направи всеки от нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 11:07

Над 130 точки в последното за сезона заседание на Столичния общински съвет

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:31
Ул.

Тече реконструкция и облагородяване на 3 улици в район "Възраждане"

Продължава изграждането на улиците "Царибродска", "Зайчар" и "Димитър Петков", съобщава Станислав Илиев, кмет на район "Възраждане" след посещение на място. Дейностите по подмяна на канала са почти приключили и предстои асфалтиране на участъка. Обсъдени са различни варианти за облагородяване на пространството около тези улици, както и за осигуряване..

публикувано на 24.07.24 в 18:09

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05

КЗК образува производство по случая с военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 15:02
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари. Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Лекари от IV МБАЛ се обявиха против сливането на лечебното заведение с Втора градска болница

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:34