Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Аз спасих банките от кризата

Снимка: БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Стара Загора, че е спасил банките от кризата, а успокояването на напрежението в системата е постигнато и благодарение на усилията на експертите на партията, които са работили с БНБ.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че и Европа стои зад стабилността на българската банкова система. В Европейската комисия - от президента Барозу до канцлера Меркел - съм ги помолил да ни подкрепят в необходимостта да си удържим стабилна банковата система. Тези 3,3 милиарда лева не са подарък. Те не идват от Брюксел, те ни разрешават да си увеличим дълга с толкова.

Дали в пика на кризата са теглени държавни пари от банките - това трябва да разследват компетентните органи, заяви Борисов и призова главният прокурор да каже дали със свое изявление като лидер на ГЕРБ е подклаждал тази криза.

Бойко Борисов не е обсъждал с Ангела Меркел бъдещи коалиции и не изключи категорично възможна коалиция с БСП след изборите без участието на Сергей Станишев, но подчерта, че затова се изисква друга политическа култура, каквато имат в Германия.

Лидерът на ГЕРБ отказа да назове предпочитани имена за служебен премиер, но заяви, че този кабинет трябва да може да носи отговорност.

Защо даде рамо на ДПС, като прие 5-и октомври за дата на изборите? На този въпрос Борисов отговори уклончиво с аргумента, че иначе консултациите при президента са щели да завършат с провал.

Още от казаното от Бойко Борисов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.