Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НВУ "Васил Левски" започва първото в страната обучение на кадри за действия при природни бедствия

Снимка: БГНЕС

В Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново започва първото в страната обучение на кадри за действия в критични ситуации като земетресения, наводнения и други природни бедствия. Обучението по новата магистърска програма ще започне през октомври.

Три семестъра ще бъде обучението по новата магистърска специалност - "Системи за защита на обекти от критичната инфраструктура". Тя е разработена заедно с БАН. В нея ще могат да кандидатстват бакалаври, завършили поне с 4.50 в две направления - Общо инженерство и Регионална и национална сигурност, каза полковник доцент Илиян Лилов, директор на Института за научно-изследователска дейност и иновации в Националния военен университет "Васил Левски":

Кадрите, които ще подготвим, ще бъдат бъдещи специалисти, които адекватно да реагират в ситуации, в които съвсем скоро страната беше изпаднала - в община Варна, община Добрич, а също и в нашата община.

Завършилите специалността инженери ще могат да организират защита на критични обекти - пристанища, атомната и водни електроцентрали. В нея инженерите ще бъдат подготвени да подпомагат населението при природни бедствия и критични ситуации. В началото обучението ще е задочно, а в следващите години ще стане дистанционно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.