Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на жителите на с. Маринка срещу изграждането на каменна кариера на 1 км от него

Снимка: Радио Бургас

Със скандал между ръководството на Регионалната екоинспекция и жители на село Маринка премина протестът в Бургас срещу изграждането на каменна кариера на 1 км от селото. Протестиращите издигнаха плакати „Маринка убита с камъни“ и „Здравето на 2 хиляди души е застрашено“. Те  поискаха държавната институция да спре процедурата за оценка на въздействието върху околната среда на проекта.

Ако фирма "Берил" потвърди намеренията си за изграждане на кариера за инертни материали в непосредствена близост до село Маринка до шест месеца трябва да приключат всички процедури по проекта. С решение на Върховния административен съд процедурата по оценка за въздействието на проекта върху околната среда не може да бъде спряна, каза директорът на Екоинспекцията в Бургас Антон Иванов. Това разгневи протестиращите:

Спираме пътя до Малко Търново. Ние вашето мнение го знаем. Като спрем пътя, ще видим тогава как ще мислите. Не се ли срамувате да застанете пред хората?

Защо да се срамувам? Ние не сме ограбили никого, защото вие откъде знаете какво ще бъде нашето становище. Ами не можем да ви го кажем преди да мине процедурата, преди да се запознаем с всички документи. Как така вие ще ми кажете какво ще ми бъде моето становище сега, на този етап? Тепърва предстои една цяла процедура, каза Антон Иванов.

Заради опасност от замърсяване на въздуха и земеделската продукция в района жителите на Маринка се обявиха срещу проекта.

Децата ни ще умрат от този мръсен въздух. Животните ни там все пасат, язовирът, поливат хората. Каква продукция ще изкарат с тези гърмежи, с този прах?  Имаме пасища, имаме животни, имаме градини.  

Въпросите остават. Изчакваме срока, който ни даде господин Иванов - до края на месеца, да видим какво ще е тяхното становище, и след това протести всеки ден.

Протестиращите заплашиха, че ако процедурите по проекта продължат, ще преминат към гражданско неподчинение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.