Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Реформаторския блок са против консултациите при президента

Снимка: БГНЕС

От Реформаторския блок се обявиха против консултациите, които се провеждат при президента за финансовото състояние на държавата след скандалните разкрития за Корпоративно търговска банка.

Пълно разследване по скандала с КТБ под контрола на Европейската централна банка и външни прокурори поискаха от Реформаторския блок. Според Радан Кънев е належащо подробно разследване на всички кредитни досиета под европейско наблюдение.

По този начин ще върнем на депозантите, защото парите не се губят. Ако не се изперат, те не се губят. И второто нещо - ще разплетем връзки между бизнеса и политиката в България, обясни Кънев.

Формациите се обявиха против поисканите от централната банка законодателни промени.

Категорично се противопоставяме на конкретния закон, особено частта му, която отнема правомощия на Фонда на гарантиране на вземанията в това разследване. Фондът е независим орган, държавата трябва да тръгне след тези пари, а не да подпомага замитането на следите му. Българската държава трябва да проведе операция "Мръсни пари срещу мафия", подчерта Радан Кънев.

Управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка, категорични са реформаторите. 

След такъв колосален гаф и липса на обективен истински надзор, оставката е задължителен акт, каза Мартин Димитров от Граждански съвет на блока.

Мартин Димитров коментира, че няма как да липсват досиета за 3,5 милиарда лева кредити. Те можели да бъдат възстановени. Според него това е и причината все още да няма оставка на правителството, защото Министерството на финансите ще има важна роля при назначаване на ликвидатори.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Приключиха консултациите при президента за финансовото състояние на държавата

Консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с изпълнителната власт за финансовото състояние на държавата приключиха.  В сградата на президентството влязоха председателят на Народното събрание Михаил..

обновено на 14.07.14 в 18:31