Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 23-ти декември е удължен срокът за разследване на атентата в Бургас

| обновено на 18.07.14 в 18:32
Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Две години след атентата на бургаското летище, срокът на разследването е удължен с още 6 месеца до 23-ти декември. Назначена е нова мащабна експертиза, която трябва да изясни механизма, по който е осъществен терористичният акт, каза наблюдаващият делото прокурор Карина Чапкънова.

За последната седмица бяха изготвени две нови молби за правна помощ. Предстои изготвянето на една друга такава, може би тази седмица, която предстои. Все още имаме и неизпълнени молби за правна помощ. Те са три. Очакваме в скоро време тяхното изпълнение. Продължаваме да разпитваме свидетели. 

Тя отказа да уточни дали има данни за четвърти участник в организацията на терористичния акт. Нова мащабна експертиза обаче трябва да внесе яснота върху механизма на осъществяването на престъплението, каза Чапкънова:

Тя е изключително мащабна и ще внесе яснота върху цялостното изпълнително деяние. Тоест относно това, къде точно е бил заложен взривът, как точно е бил осъществен. Съответно ще хвърли яснота и върху самите поражения на пострадалите и така нататък.С тази допълнителна експертиза, която ще назначим, по категоричен начин ще докажем изводите, до които сме достигнали.

До момента няма повдигнати обвинения за извършения на 18-и юли 2012-а година атентат на летище Бургас, при който загинаха 5-има израелски туристи и български гражданин.

Венци и цветя в памет на жертвите на атентата поднесоха на мемориала на бургаското летище две еврейски организации, кметът на града Димитър Николов, представители на държавни институции и ръководствто на морската аерогара. Няма въведени допълнителни мерки за сигурност, казаха от Гранична полиция. На 24-и юли, когато по Еврейския календар е датата на втората годишнина от атентата, паметта на загиналите ще бъде почетена с религиозен ритуал отново пред паметника на Бургаското летище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Установена е самоличността на атентатора от Сарафово

Самоличността на извършителя на бомбеното нападение от 18-и юли 2012-а г. на летище Сарафово, Бургас, при което загинаха един български гражданин и петима израелски граждани, е установена по категоричен начин след извършената ДНК-експертиза и множество..

публикувано на 18.07.14 в 11:44

Навършват се 2 години от атентата на летище Сарафово

Днес се навършват 2 години от атентата на бургаското летище, при който загина един български гражданин и петима израелски туристи. Еврейската организация “Шалом“ ще отбележи годишнината с възпоменание, а в 17 часа ще бъдат поднесени цветя на мемориала в..

публикувано на 18.07.14 в 07:27