Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ се обяви за президентска република

Снимка: BGNES

Партията на президента Георги Първанов АБВ се обяви за президентска република. От партията ще проведат общонационално допитване на тема "За възраждане на държавността чрез президентска република". Според Първанов, събитията в страната са показали, че има нужда от промяна в държавното устройство или дебати по тази тема. Допитването ще е с тип анкетни карти, освен по тази тема и по политическите ангажименти на АБВ. Това допитване може да прерасне и в референдум - каза на брифинг Георги Първанов.

Очевидно, че парламентарната република трябва да бъде коригирана в посока не към силна ръка, идеята е просто да има много по-голяма степен на отговорност за това, което става в държавата днес и в бъдеще. Ако има ясна отговорност в държавата, в това число и концентрирана в президентската институция, мисля, че нещата ще изглеждат по друг начин.

През август АБВ ще направи публично обсъждане на предизборната си платформа. В нея особено внимание се отделя на идеите за укрепването на държавността, демографската политика, образованието и здравеопазване. От партията настояха веднага след изборите основните политически партии да сключат споразумение за национално съгласие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.