Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре продължава събарянето на незаконни постройки в Стара Загора

| обновено на 21.07.14 в 18:08
Снимка: Венелина Попова

Акцията по събарянето на незаконни постройки в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора приключи днес с премахването на 33 от определените за събаряне 55 сгради. Утре акцията продължава. За успешното й реализиране в града са командировани 100 жандармеристи от Бургас, Пловдив и Кърджали, съобщи кметът Живко ТодоровТой и началникът на оперативния щаб Йордан Николов определиха акцията като много успешна и благодариха на министерството на вътрешните работи, което осигури с полиция и жандармерия обществения ред и сигурността на хората, участвали в събарянето на незаконните постройки.  Вместо за предвидените около 20 дни, акцията може да приключи още утре. 

Кметът не очаква ескалиране на напрежението, днес следобед ромите сами са започнали да свалят керемиди и тухли, за да могат да ги използват повторно. Но не за незаконно строителство, а само ако успеят да си закупят парцели или отстъпено право на строеж чрез търговете, които общината организира. Онези, които се регистрират като социално слаби, могат да получат отстъпеното право на строеж и на преференциални цени. В ход е подготовката на проект за канализация и водоснабдяване на „Лозенец“, за финансирането му общината ще кандидатства пред ЕС в следващия програмен период. Това ще превърне сегашното гето в нормален квартал и ще елиминира всякаква опасност за града при поройни дъждове.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.