Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи на пожарната в готовност за спешни мерки заради опасността от бури и градушки

Снимка: Радио Шумен

Екипи на пожарната служба са в готовност да предприемат спешни мерки за шестте области у нас, за които е обявен оранжев код заради опасност от бури и градушки. Предупреждението за интензивни валежи е за София-област, както и областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Пазарджик.

Във връзка с прогнозата за времето Столичната община напомня на гражданите да бъдат внимателни и да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения. От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси на сгради, както и да не се стои под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение, както и под дървета. От общината призовават гражданите да обезопасят незакрепени предмети по балконите на жилищата или офисите си.

Съветват се гражданите да се въздържат да пътуват в часовете между 11:00 и 13:00 ч., когато се очакват усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е възложила на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града. Вече са извършени проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, "Софийска вода" и "ВиК". Екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани.

Министерство на вътрешните работи припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и при гръмотевични бури. Специалистите съветват при възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112.  Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети.  Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над мостове, подлези, надлези и други обекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Оранжев" код за интензивни валежи, гръмотевици и градушки за шест области на страната

"Оранжев" код за възможни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в 6 области на страната е обявил за днес Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. Предупреждението за интензивни валежи е в сила за София-област, както и..

публикувано на 22.07.14 в 08:08

Утре идват отново бури и градушки, обявяват оранжев код в 6 области и жълт – в 19

След днешния горещ ден, във вторник ни очакват отново гръмотевични бури и градушки. Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 22 юли оранжев код в 6 области в Северозападна България. Оранжевият код за опасно време ще е в сила..

публикувано на 21.07.14 в 13:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от..

публикувано на 12.08.24 в 09:39

От днес още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака,..

публикувано на 12.08.24 в 07:53

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер...

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в..

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в..

публикувано на 08.08.24 в 19:15