Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 170 хиляди лева за работа по античния град Мисионис край Търговище

Снимка: уикимапия

Средствата са осигурени за реставрация, консервация и археологически разкопки на античния град Мисионис край Търговище.

Една част от парите са от министерството на културата, а другата от бюджета на общината, която си е поставила амбициозната задача да привлече повече наши и чуждестранни туристи.

Това е и основната причина през тази година средствата да бъдат увеличени, а ръководството на археологическата експедиция да бъде поверено на проф. Николай Овчаров, който ще работи заедно с местните археолози Ангел Конаклиев и Стефан Иванов, обясни кметът на общината д-р Красимир Милев в началото на археологическото лято.

Мисионис се превръща в нашата емблема, в нашия знаков обект на Търговище. Общината освен всичко това, заделя 30 хиляди лева. Искам да подчертая, че вече имаме и дарители, които с не толкова скромни суми помагат. Ще има две направления :собствено финансиране, проектно финансиране и най-вече дооформяне партньорството със съседните нам общини.

Археологическите разкопки, реставрацията и консервацията на базилика номер три на древния град Мисионис ще продължи до началото на есента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.