Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност в чужбина за президентските избори в Турция

Днес приключва гласуването за президентските избори на турските граждани в чужбина, което според турския избирател закон се провежда една седмица преди изборите в Турция.

В 54 страни, включително и в България, бяха разкрити избирателни секции. За пръв път турските граждани имат право да гласуват в държавите, в които живеят. Досега това ставаше в Турция или на граничните пунктове.

За пръв път при гласуването в чужбина се приложи системата на предварително записване, подобна на българската система, която се прилага за гласуването на българските граждани в чужбина и на изселниците в Турция.

От около 2,8 млн. турски избиратели обаче, които се намират в чужбина, само 248 хиляди са се записали предварително. От тях около 20 хиляди въобще не са упражнили вота.

Тази ситуация е негативна за турския премиер Р. Т. Ердоган, който е кандидат за президент на управляващата ПСР, понеже разчиташе на над 1 млн. гласове, които ще дойдат за него от чужбина, т. нар. гурбетчийски гласове.

60-70 процента гласове от чужбина ще бъдат за нас, бе заявил на един предизборен митинг Ердоган, което се равнява на около 1,5 млн. гласове.

Предизборните изяви на турския премиер Ердоган в Германия, където живеят най-много турски избиратели, в Холандия, в Австрия бяха съпроводени с бурни протести срещу неговата кандидатура и това се оказа и определящо за ниската избирателна активност главно в европейските държави, коментират анализаторите.

На 10-и август, неделя, в Турция ще се състоят президентски избори, на които за пръв път турският президент ще бъде избиран чрез пряко гласуване от народа. Ако има втори тур, той ще бъде на 24-и август.

Социологическите агенции в Турция сочат преднина за Р. Т. Ердоган пред другите двама кандидати - Екмеледдин Ихсаноглу, който се подкрепя от няколко опозиционни партии и кандидата на кюрдите Селяхаттин Демирташ.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.