Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска активност на президентските избори от турците в чужбина

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ниска избирателна активност имаше при гласуването на президентските избори на турските граждани в чужбина. Вотът се провежда седмица преди изборите в самата Турция.

В 54 страни, включително и в България, бяха разкрити избирателни секции. За пръв път турските граждани имат право да гласуват в държавите, в които живеят. Досега това ставаше в Турция или на граничните пунктове. За пръв път при гласуването в чужбина се приложи и системата на предварително записване, подобна на българската система, която се прилага за гласуването на българските граждани в чужбина и на изселниците в Турция.

Но от около 2.8 милиона турски избиратели, които се намират в чужбина само 248 хиляди са се записали предварително. От тях около 20 хиляди въобще не са упражнили вота.

Тази ситуация е негативна за турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е кандидат за президент на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той разчиташе на над 1 милион гласове да дойдат за него от чужбина.

60-70 процента гласове от чужбина ще бъдат за нас, беше заявил на един предизборен митинг Ердоган, което се равнява на около 1.5 милиона гласове.

Предизборните изяви на турския премиер Ердоган в Германия, където живеят най-много турски избиратели, в Холандия и в Австрия бяха съпроводени с бурни протести срещу неговата кандидатура. Това се оказа и определящо за ниската избирателна активност главно в европейските държави, коментират анализаторите.

На 10 август, в неделя в Турция ще се състоят президентски избори, на които за пръв път турският президент ще бъде избиран чрез пряко гласуване от народа. Вторият тур, ако има такъв, ще бъде на 24 август.

Социологическите агенции в Турция сочат преднина за Реджеп Тайип Ердоган пред другите двама кандидати - Екмеледдин Ихсаноглу, който се подкрепя от няколко опозиционни партии, и кандидата на кюрдите Селяхаттин Демирташ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.