Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пороен дъжд причини сериозни щети в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Пороен дъжд се изля в Истанбул и причини безброй наводнения, наранявания и щети. Отначало небето се покри с черни облаци, после светкавици раздираха небето, а след това се разрази буря, при която вятърът духаше със скорост 55 метра в секунта и се изсипа стихиен дъжд.

Едно 20-метрово дърво се събори на площад "Беязът" и нарани двама души, които бяха откарани в болницата. От метеорологичната служба съобщиха, че за десет минути са се изляли 25 литра валежи на квадратен метър. В квартала "Авджълар" е паднал гръм, не се съобщава за пострадали.

Международното летище "Ататюрк" временно бе затворено за самолетните полети поради заредени с електричество облаци и опасност от торнадо.

От силния вятър падна подемен кран върху линията на високоскоростния влак от Истанбул за Анкара, но по щастлива случайност няма пострадали.
Подлезите в много квартали на мегаполиса бяха наводнени, метрото, трамваите и някои автобуси бяха спрени от движение. Много хора останаха в плен на дъжда и бурята, наводнени бяха жилища и офиси.

В квартала "Авджълар" един мост беше залят от водите, които повлякоха три коли. Екипи на пожарната спасиха с лодки хората, намиращи се в автомобилите си. Прекъснато беше електричеството и интернет връзката.

Валежите, придружени с гръмотевици, продължиха с прекъсвания през цялата нощ. В истанбулската голяма община е сформиран кризисен щаб, където постъпват сигнали за наводнения и щети и екипи на службата за бедствия и кризисни ситуации оказват помощ.

От метеорологичната служба предупредиха, че и днес се очакват поройни валежи в Истанбул. Не е изключено торнадо, поради което не се препоръчва къпането в морето.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.