Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна схема за подменяне на музейни експонати са разбили агентите от ДАНС

Снимка: БГНЕС

Мащабна схема за подменяне на музейни експонати са разбили агентите от ДАНС.

Разследването е по досъдебно производство, свързано със съществуването на незаконен механизъм за източване на фондовете на български държавни музеи и последващото трафикиране на експонатите извън границите на страната, и продажбата им на чуждестранни аукциони или колекционери в Русия, Западна Европа и САЩ.

Паралелно с разследването е открит и цял арсенал от бойни оръжия.

Операцията е проведена едновременно на територията на пет града в страната - Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол, като са претърсени над 20 адреса, ползвани от участващите в престъпната дейност.

Сред най-ценните експонати са над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние. За някои от тях се предполага, че никога не са влизали в употреба, след като са били отсечени. Всички те са нерегистрирани.

Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда, колони, йонийски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и антична амфора, бронзови антични брадви.

За немалка част от иззетите обекти има данни, че са експонати от фондовете на различни български музеи.

Разследването започва преди една година, заради постъпили данни за подменени музейни експонати. По предварителни данни цената на експонатите може да достигне няколко стотин хиляди евро. В хода на разследването е разкрита сложна схема, действала от години, при която определени музейни експонати са подменяни с подобни на тях предмети, но с много по-ниска стойност,  докато оригиналите напускат границите на страната. По този начин престъпната схема генерира огромни финансови средства в ущърб на държавните интереси.

Заподозрените за участници в схемата, срещу които са повдигнати обвинения, са общо пет. За двама от тях са поискани постоянни мерки за задържане под стража. Сред тях има изпълнители на ниско ниво, включително и музейни работници, но и такива, които са пряко свързани с функционирането на нелегалните международни канали и притежават изключително големи финансови възможности и висок социален статус. Сред задържаните, с повдигнато обвинение, има и чужд гражданин.

Само на два от адресите са иззети над 200 единици огнестрелно оръжие, включително и автоматично - картечни пистолети, автомати, пистолети, нарезни карабини, гладкоцевни оръжия, бойна граната. При проведената операция са иззети общо над 600 броя антики и оръжия и над 2 600 единици боеприпаси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.