Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 15 години от катастрофалното земетресение в Измитския залив

Снимка: http://www.worldhum.com

Турция отбелязва една от най-тъжните годишнини в своята история. Днес се навършват 15 години от катастрофалното земетресение с епицентър в Измитския залив в Мраморно море. Две минути след 3 часа на 17 август 1999 северозападната част на страната е разлюляна от трус с магнитут 7,5 в продължение на цели 45 минути. Земетресението взима 17 000 жертви, но според някои оценки загиналите всъщност достигат 35 000 души.

Годишнината се отбелязва с поредица от инициативи. В Ялова се състоя нощно бдение пред паметника на загиналите. Град Коджаели е домакин на конференция на тема "Готови ли сме за земетресенията".Участва турският министър на благоустройството, представители на правителствената служба за бедствия и кризи,на Червения полумесец и др.

След трагедията в Турция бе приет закон за земетръсно обезпечаване на строителството, реализира се проект за обновяване на стария жилищен фонд, но въпреки това направеното не е достатъчно. Специалистът Шюкрю Ерсой подчертава, че Истанбул е застрашен от поражения при  земетръс, поради урбанизацията и увеличаването на населението:

Населението на мегаполиса е 13 млн. души, а числото на жилищата надхвърля 3.5 милиона. Старият Истанбул бе разположен върху здрава основа, но сега строителството се пренесе върху по-неустойчиви, земетръсни терени. Това говори колко голям е рискът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.