Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Старозагорско срещу добив на гипс за "Марица изток"

Снимка: Венелина Попова

Жителите на няколко села от общините Стара Загора и Николаево протестират срещу 50-годишния концесионен договор за добив на гипс в Средна гора, даден от Министерството на икономиката и енергетиката на българско-турска фирма с регистрация в Пловдив. Те заплашват с гражданско неподчинение, ако волята им не бъде съобразена. 
За изграждането на кариерата за добив на варовици и доломити в района на Средна гора трябва да бъдат унищожени около 750 декара гори. Формално те не са защитени територии, но там живеят редки видове птици, в това число и скален орел, които ще бъдат подложени на риск от изчезване. Според представителите на инициативния комитет на жителите от селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви гипсовото находище е на 300 метра от извора за питейна вода и при разработката му е много вероятно водата да се изгуби или замърси, както се случи в Меричлери.
Хората недоумяват защо от екоминистерството не са се съобразили с тяхното мнение, изразено категорично на общественото обсъждане на Доклада по ОВОС и подозират, че държавните институции работят в полза на корпоративни интереси, а не на гражданите. В жалби до президента, премиера и ресорните министри жителите на засегнатите от инвестиционното намерение селища настояват за незабавна отмяна на решението на МОСВ. Гипсът, добиван в бъдещата кариера, ще бъде доставян в централите на комплекса "Марица изток" за работата на сероочистващите инсталации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.