Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Ахмед Давутоглу ще бъде новият лидер на ПСР и премиер на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Досегашният министър на външните работи Ахмед Давутоглу ще бъде новият лидер на управляващата в Турция ПСР и следващият премиер на страната. Това обяви премиерът Реджеп Ердоган, който на 28-и август ще встъпи официално в длъжността си на държавен глава.

След заседание на изпълнителния комитет на ПСР и в присъствието на министрите и отговорните функционери на партията Ердоган даде висока оценка на Давутоглу и заяви, че вярва, че под негово ръководство ПСР ще осъществи идеалите за нова Турция.

Давутоглу заяви, че ще положи всички усилия за продължаване на възхода на Турция, започнал преди 12 години с идването на ПСР на власт.

Номинацията не е изненада, но официалното му избиране ще стане на 27-и август на конгреса на ПСР, а на следващия ден той ще получи мандат за съставяне на кабинета. Давутоглу ще остане премиер до насрочването на следващите парламентарни избори догодина.

Роденият в Кония 55-годишен Ахмед Давутоглу има богата академическа кариера. В политиката се включва като външнополитически съветник на Абдуллах Гюл, но от 2009-а година ръководи турската външна политика. Счита се за реформатор, известно име е в международната политика и се посочва между стоте глобални мислители. Издигането му означава, че Ердоган предава ръководството на партията на реформаторското крило, голяма част от което се създаде под негово ръководство и му е дълбоко предано. Давутоглу е автор на стратегията за активно посредничество при международни конфликти и за превръщането на Турция в балансьор между Запада и ислямския свят. Критиците му го наричат идеолог на доктрината на неоосманизма, но Давутоглу отхвърля тези обвинения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.