Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Родопа пее и танцува" започва в Доспат

Снимка: БГНЕС

Фестивал на народното творчество "Родопа пее и танцува", празник на Доспат и чешмарите ще се проведе в родопския град.

Над 600 групи и състави са заявили участие, като идеята на организаторите е да се превърне в Национален фолклорен фестивал. На празника изявени дейци на културата и самодейци от района ще получат плакети на Община Доспат. Сред почетените имена е Апостол Кисьов, по случай 90-годишнината на народния деятел на културата, който е основател на събора на Рожен, на 100-те каба гайди и на много самодейни групи и кръжоци. 

Общината ще награди най-възрастния и най-младия чешмар от Доспатско, за да се стимулират младите да продължат вековната традиция и да наследят чешмарството като занаят. Юсеин Пилчев, един от най-възрастните чешмари в района, казва: Чешмата е най-голямото нещо за спомен, а водата е най-голямата благодат на света. Всеки род в Доспат е построил поне една чешма и броят им е близо 2000, като най-атрактивната има 24 чучура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.