Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От министъра на културата се очаква решение на проблема с паметника на Петрова нива

Дни преди честването на 111-ата годишнина и националния възпоменателен събор на Петрова нива избухна скандал, който може да се окаже препъни камъкът на една благородна инициатива на Община Малко Търново за спасяването на монумента в местността. Спешно писмо до министъра на културата, с искане да бъде позволено Общината да продължи дарителската кампания за набиране на средства за реставрацията за паметника на Петрова нива, е изпратил кметът на града Илиян Янчев.  Документът е във връзка с прокурорската проверка относно рушащия се национален монумент, който е собственост на Министерството на културата. Оказва се, че Общината няма право да събира пари от дарения, които вече са над 40 000 лв. Надяваме се проблемът да бъде решен, каза за Радио Бургас Ивелина Иванова, директор на Историческия музей в Малко Търново. Тя припомни и историята около самия паметник и усилията на общината да го спаси от разруха

Репортаж на Росица Амелева чуйте в звуковия файл


Подкрепа на инициативата за спасяването на паметника може да се окаже чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS PETROVA NIVA на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и Mtel)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.