Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Уолстрийт джърнъл излиза днес с коментарна статия, посветена на дебатите и опасенията във Великобритания, свързани с имиграцията. Оказа се, че очакваните хиляди българи и румънци всяка седмица, за които предупреждаваше Найджъл Фараж и неговата Партия за независимост на Великобритания все пак няма да дойдат, подчертава вестникът. Според изданието британският премиер Дейвид Камерън изглежда е далеч от идеята да приветства имиграцията като доказателство, че икономиката на страната му реализира растеж. Вестникът заключава, че Камерън прави на страната и партията си лоша услуга, като отстъпва от ролята си на лидер, готов да убеди избирателите в икономическите ползи от по-свободната имиграция.

Файненшъл таймс коментира, че политиците трябва да признаят проблема на Великобритания с мюсюлманския екстремизъм и че страната бързо се превръща във виден износител на джихад. Американският журналист Джеймс Фоули беше убит именно от британски ислямист. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката "Ислямска държава" да създаде строг халифат, пише още издевието.

Полски евродепутати настояват за нови санкции срещу Русия с изпреварващо действие, пише руският Независимая газета. Зам.-председателят на Европарламента Ришард Чарнецки предложил в полския Сейм да се ограничи конвертируемостта на рублата, да се намалят покупките на руски горива и да се въведе контрол върху транзита на руски газ за Европа.

Историята с руския хуманитарен конвой за жителите на Донбас наближава края си. Руски и украински митничари започнаха да проверяват пратката на Граничния пункт "Донецк-Изварино", пише Новие известия. Шофьорите от руския конвой признават, че са измъчени от чакането и жегите, отбелязва Росийская газета.

 


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.